Augalinis aliejus yra vienas seniausių žinomų žmogaus sukurtų ingredientų, naudojamų maisto gamyboje. Žmonės augalinį aliejų gamina ir, kaip spėjama, jame kepa maistą jau beveik 8000 metų. Augalinis aliejus išgaunamas iš augalų, dažnai iš sėklų, o rapsų aliejus, alyvuogių aliejus ir palmių aliejus yra populiarūs augaliniai aliejai.

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip gaminamas augalinis aliejus. Prieš tūkstančius metų tai galėjo būti paprasčiausia – išspausti kelias alyvuoges, tačiau dabar augalinis aliejus gaminamas masiškai ir tam naudojami įvairūs augalai.

Augalinio aliejaus gamybos pagrindai

Augalinio aliejaus gamyba iš esmės yra paprasta – tai kelių riešutų išskobimas ir skanaus aliejaus išgavimas. Kita vertus, ne taip paprasta, kaip išgauti aliejų. Praėjusiais amžiais populiariausias augalinis aliejus buvo alyvuogių aliejus, greičiausiai dėl to, kad jį taip lengva išgauti. Kitaip nei sėkloms ir riešutams, kuriems išgauti aliejų reikia rafinavimo proceso, alyvuogėms tereikia presuoti, kad atiduotų savo gėrybes.

Išskyrus alyvuogių aliejų, ankstyvaisiais augalinio aliejaus išgavimo būdais greičiausiai buvo išgaunama apie 10 % augale esančio aliejaus. Šiuolaikiniais ekstrahavimo būdais galima išgauti iki 98 % galimo aliejaus – tai daug efektyvesnis procesas. Tačiau kas pasikeitė per visus šiuos metus, kad augalinio aliejaus gavybos efektyvumas taip smarkiai padidėjo?

Iš esmės augalinio aliejaus gamybos procesą galima suskirstyti į šiuos etapus: valymas, presavimas, ekstrahavimas tirpikliais, rafinavimas ir pakavimas. Toliau pateikiame šių etapų aprašymą.

Valymas

Prieš rafinuojant sėklos ir riešutai turi būti išvalyti ir iš jų pašalintos pašalinės medžiagos. Pervažiavus jas per magnetus, kad būtų pašalinti bet kokie metalo pėdsakai, jos bus nuskutamos ir sumalamos velenais arba plaktukiniais malūnais, kad padidėtų presuojamo paviršiaus plotas. Susmulkinti riešutai ir sėklos kaitinami, kad būtų lengviau išgauti aliejų.

Presavimas

Paruošus aliejų, galima jį spausti. Termiškai apdoroti riešutų ir sėklų miltai tiekiami į presą, kuriame nuolat didinamas slėgis. Aliejus išspaudžiamas iš miltų ir patenka pro preso angas. Šiuo metodu iš augalų galime išgauti dalį aliejaus, tačiau, norint, kad procesas būtų efektyviausias, būtina tolesnė ekstrakcija tirpikliais.

Ekstrakcija tirpikliais

Dauguma aliejinių sėklų bus spaudžiamos ir apdorojamos tirpikliais, siekiant užtikrinti, kad būtų išgaunamas kuo didesnis aliejaus kiekis. Apdorojimas tirpikliais apima išspaustų aliejinių sėklų išspaudų paėmimą ir pridėjimą tirpiklio aliejui ištirpinti. Po to tirpiklis distiliuojamas ir aliejus paruošiamas rafinuoti.

Rafinavimas

Pašalinus visus tirpiklių pėdsakus, aliejus rafinuojamas, kad būtų pašalintos natūralios spalvos, kvapai ir kartumas. Pirmojoje rafinavimo proceso dalyje aliejus įkaitinamas iki 85 °C ir sujungiamas su šarminėmis medžiagomis.

Po to aliejus apdorojamas vandeniu arba rūgštimi. Aliejuje esančios dervos nusėda, o visos nuosėdos gali būti pašalintos išcentriniu būdu. Išgrynintas aliejus balinamas filtravimo sistema, kuri gali absorbuoti pigmentines medžiagas iš aliejaus. Kai kuriuos augalinius aliejus, pavyzdžiui, salotų padažų, reikia patiekti atšaldytus; tokiu atveju aliejus „žiemojamas“ greitai atšaldant iki žemos temperatūros. Be to, aliejus dezodoruojamas garais ir dažnai į jį įpilamas nedidelis kiekis citrinos rūgšties, kad būtų pašalinti bet kokie metalų pėdsakai, galintys sutrumpinti aliejaus galiojimo laiką.

Pakavimas

Visiškai apdorotas aliejus gali būti pakuojamas. Aliejus išpilstomas į švarias talpyklas, skirtas naudoti buityje arba komerciniais tikslais. Supakuotas aliejus išsiunčiamas tiekėjams ir gali būti parduodamas kepimo įmonėms visame pasaulyje.